BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru” și două „împotrivă”

BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru și două „împotrivă
Publicat: 26/03/2019, 13:45

Senatorii din Comisia de buget-finanțe au dat raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. S-au înregistrat șapte voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

Pe 28 februarie, președinte Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea și completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

„La articolul 30, după alineatul (3) se adaugă un alineat nou, alin. (4), având următorul cuprins: «Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constiuită ca rezervă»”, prevede proiectul de act normativ care vizează și modificarea denumirii acestui capitol din „Administrarea rezervelor internaționale” în „Administrarea rezervelor”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Legea de funcționare a BNR prevede în prezent că „dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs”, BNR „va prezenta Guvernului și Parlamentului un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere”.

Atât proiectul de act normativ, cât și actuale lege includ următoarea frază: „Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației.”

Expunerea de motive arată că proiectul vizează modificarea deoarece economia României este în parametrii pozitivi, tendință estimată să continue.

„Evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale. În mod cert, rezultatul acestei evoluții îl determină politicile macro-economice guvernamentale, în cadrul legislativ aplicat și măsurile prudențiale corective adoptate de Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României. Față de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcțională de piață, dar și față de perioada de criză internațională, situația actuală este semnificativ îmbunătățită, îndreptățind o abordare diferită în privința unora dintre practicile prudențiale. Perspectivele se mențin pe linia unei evoluții similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influențe negative majore”, menționează Expunerea de motive prezentată de Dragnea și Nicolae.

Cei doi subliniază că acesta este contextul care i-a făcut să aprecieze că poate fi modificată politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur, deținute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur și operațiuni externe.

Proiectul de lege urmează să fie introdusă în plenul Senatului, prim for sesizat, dezbătut și votat în procedură de urgență, decizională fiind Camera Deputaților.

Tags:
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marcel Ciolacu „Vă anunț că oricum mă retrag din cursa pentru președinția României. Nu vreau...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, explică ce se întâmpla dacă Ciolacu intră în turul doi...
„Haos în România”, scrie presa internațională. „Autoritățile lansează o ofensivă totală după rezultatul șoc din...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Cum arată CRBL după ce și-a făcut prima operație estetică la față! După divorț, s-a...
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
A început renumărarea voturilor! CCR anunță astăzi dacă va anula primul tur al alegerilor prezidențiale
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Cât e amenda dacă nu aprinzi luminile de ceață? Drumurile pe care sunt obligatorii
Iubire cu năbădăi: FEMEIA care l-a DOMINAT pe regele Carol al II-lea!
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Informații explozive: Turul doi, pe 29 decembrie
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Cu ce medie a intrat Marcel Pavel la Conservator? Artistul s-a înscris la facultate la...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Test de cultură generală. Ce este ecolocația?